Skjeggkre i huset? Hva bør vi gjøre.

Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata)Det første man bør gjøre er å gå til innkjøp av limfeller, for å fange insektet og få en sikker identifikasjon. La limfellene stå fremme i 3 uker. Etter fangst og sikker identifisering, må du kontakte et skadedyrfirma for å vurdere tiltak.

Noen ganger vil det være nok å utføre en enkelt behandling for å redusere antallet kre til et nivå som gjør at man nesten ikke merker a de er der.

På grunn av kompleksiteten i konstruksjonen er det lite sannsynlig at full kontroll er mulig. Men siden utviklingen er relativt sen, vil det være nok for eieren å foreta en kontroll med limfeller av hjemmet sitt omtrent en gang i året. Bekjempelse utføres hvis det viser seg at bestanden har vokst og blitt betydelig.

Undersøkelsen som FHI utførte indikerer at det i hus / eiendommer med alvorlige angrep vil være nødvendig med 2 bekjempelser med forgiftet åte over en periode på 6 til 9 måneder. Etter det vil det sannsynligvis være tilstrekkelig å utføre en bekjempelse hvert 2 - 3 år.

Prisene for bekjempelse av skjeggkre, som må utføres av en autorisert skadedyrbekjemper, har falt dramatisk de siste årene.

Biologi og oppførsel
Skjeggkre er nattaktive insekter. Inneklimaet vårt har vist seg å være gunstig for skjeggkre, og derfor har det blitt vanlig å finne skjeggdyr i norske bygninger. Skjeggkre tåler tørrere forhold enn sølvkre og kan forekomme i hjem året rundt og i alle rom. Den sannsynlige utviklingstiden fra egget til det kjønnsmodne individet er fra 18 måneder og opptil tre år. Selv om skjeggkre kan overleve på næringsfattige matkilder som papir, er dette en dårlig matkilde for skjeggkre. Inskektene krever proteintilskudd for full utvikling, og mange av de tidligere stadiene kan ikke gjennomføres på enkle dietter som bare består av karbohydrater. Derfor er evnen til å overleve lenge på papir sannsynligvis forbeholdt senere utviklingstrinn. Hos insekter er eggproduksjon knyttet til et høyt inntak av proteinrike matvarer. Skjegggkre vil sannsynligvis ikke kunne reprodusere hvis matkilden utelukkende består av cellulose. Andre insekter som kommer inn i skjegggribens habitat kan være en god proteinkilde. (f.eks. fluer)

Hvilken skade forårsaker skjeggkre?
Skjeggkre kan vokse seg store og mange og forårsake psykisk lidelse. De kan gnage på papir, vanligvis forårsaker ubetydelig skade med mindre de gnager på dyre og uerstattelige gjenstander som kunstverk og historiske skrifter.

Når skjeggkre blir negativt dekket av media, lider bedrifter, skoler, overnattingssteder og andre som har skjeggkre økonomisk og r et dårlig rykte.

Hva gjør vi når vi har en skjeggkre?
Med et enkelt Google -søk fant vi mange "løsninger"problemene med Disse insektene. Dessverre er mange av disse verken effektive eller hensiktsmessige når det gjelder bekjempelse.

Limfeller - Brukes bare av fagfolk til å kartlegge omfanget av et hus. Bruk av slike feller vil ikke bli betraktet som en bekjempelse, ​​ettersom det er svært få skjeggkre i et hus som klarer å gå inn i fellen. Med hyppig utskifting av limfeller vil det være mulig å bremse utviklingen, men en merkbar reduksjon er sannsynligvis ikke mulig.

Insektsspray er kontaktdrepende på de fleste insekter som kommer i kontakt med stoffet. Vanligvis blir bare en liten del av skjeggkre påvirket av slik behandling. Effekten har vist seg å være relativt kortvarig.

Foretrukket kontroll: bruk av små punkter med giftig åte plassert med relativt høy tetthet - ca. 1 punkt per m2. Denne metoden ble funnet å være den mest effektive under et forskningsprosjekt utført av Folkehelseinstituttet i samarbeid med Norsk Hussoppforsikring. Den foretrukne aktive ingrediensen ble funnet å være Indoxacarb. Dette virkestoffet er srt effektivt og har vist seg å fungere godt med tanke på sekundær insektforgiftning.

Dette er et middel som bare kan brukes av profesjonelle og godkjente skadedyrteknikere.

Metoden har vist seg å være veldig effektiv og behandlingen foregår på kort tid, med en veldig lav mengde giftstoffer i hjemmet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan avdekke og bekjempe stokkmaur i bolig

Forgiftet åte mot insektsangrep

Rotter og mus kan gjøre store skader