Hvordan bekjempe sukkermaur selv!

 Sukkermaur eller sort jordmaur vil helst ha det varmt. De forekommer derfor ofte innendørs og etablerer som regel samfunn i forbindelse med fuktig eller råteskadet treverk eller isolasjonsmaterialer. I motsetning til stokkmaur, kan ikke svarte jordmaur gnage i uskadet trevirke. De kan likevel gjøre stor skade – for eksempel i isolasjonen under baderomsgulv med varmekabler. Så snart de finner noe «søtt og godt», legger de ut luktspor og det strømmer til med maur. På kjøkkenet kan de raskt lage travle maurstier.

I juli-august kan store svermer av svart jordmaur med vinger dukke opp inne i leiligheter, hus og hager. Dette oppfattes som meget plagsomt når det skjer, men det er liten grunn til panikk siden svermingen er over etter et par dager. Det er like fullt viktig å være klar over at store mengder «flyvemaur» innendørs ofte er indikasjon på at et reir befinner seg i selve bygningsmassen.

 

Hvordan unngå svart jordmaur?

Svart jordmaur er vanskelig å unngå siden de er en naturlig del av hagene våre. Dersom du stadig opplever at mauren anlegger reir innendørs, eller at det kommer store mengder maur inn på våren, kan du forsøke å gjøre husets omgivelser litt mindre egnet som reirområde. For eksempel er flate heller eller belegningsstein lagt på sand ypperlige reirsteder. Erstattes derimot sanden med grus, blir forholdene mindre gunstige, og mengden maur vil avta. Det er også lurt å redusere vegetasjon tett på huset, samt å sørge for at ventilasjonsluker på bakkeplan er utstyrt med finmasket netting. Sørg også for tetting av sprekker eller hull i grunnmur. Begrens mattilgang. Oppbevar for eksempel søte matvarer i tette bokser, og hold det rent.

Kjemisk forebygging av jordmaur med rutinemessig sprøyting skal ikke forekomme, da det alltid vil være en risiko for at kjemikaliene kan ha en negativ effekt på mennesker, andre dyr og miljøet

 

Hvordan utføre skadedyrkontroll selv?

Ved problemer med maur i og rundt bolig vil det være fordelaktig å bruke maurmiddler fra mauren våkner opp om våren. Tidlig i maursesongen er maur på let etter mat. Vi kan da bruke maurgele inne. Vi har flere typer maurgele som kan brukes. De som erfaringsmessig har god effekt er Nippon, Swirr og Kvitt superkonsentrat. Disse bør kjøpes på tube/flaske. Da vil den gelen man bruker være fersk og mest attraktiv for maur. Man kan legge det som dråper der maur ferdes, i stajoner man kan etterfylle, eller på en liten bit bakepapir eller lignende. Det er bedre å bruke mindre mengder flere ganger, enn store mengder få ganger. Dråpene legges der mauren ferdes. Dråper kan legges ute dersom det legges skjult for vær og vind.

Når mauraktivitet avtar bør honning eller syltetøy legges ut for å se om det er maur igjen. Dette brukes kun som lokkemiddel og byttes ut med aktiv åte dersom det viser seg å være mer maur igjen

Ute kan man bruke åtegranulat mot maur. Vi har 2 typer som kan brukes. Kvitt maurgranulat og Trinol maurganulat. Kvitt er sannsynligvis den som er mest attraktiv for maur. Disse stoffene fungerer akkurat som de vi bruker inne, men er litt mer egnet for utebruk. Disse legges på steder hvor maur ferdes. Mauren vil da ta disse med seg og mate samfunnet sitt med dette. Små mengder flere ganger er også er bedre enn store mengder få ganger. 1 teskje om gangen der maur ferdes. Etterfylle når det er tomt.

Dersom man klarer å avdekke et samfunn skal man bruke vanningsmiddel mot maur. Det finnes flere typer vanningsmiddel hvor de fleste har god effekt. Har man avdekket et samfunn sprayer man vanningsmiddel i en god ring rundt samfunnet før man sprayer direkte ned i samfunnet. Dette vil være den raskeste og sikreste måten å fjerne et maursamfunn på.

Vanningsmiddel skal aldri brukes i nærhet av åte. Dette vil gjøre at maur velger å ikke spise åten.

Du vil finne flere av disse midlene på din lokale  byggevarehandel eller lignende.

Oppsumering av anbefalte prodlokale 

Kvitt maurgranulat

Trinol Maurgranulat

Nippon maurgele på tube

Swirr mauråte på tube

Trinol Vanningsmiddel

Kvitt maurvanningsmiddel

 

Håper dette vil hjelpe deg med å holde maurproblemene dine på avstand.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan avdekke og bekjempe stokkmaur i bolig

Forgiftet åte mot insektsangrep

Rotter og mus kan gjøre store skader