Høsten er høysesong for bananfluer

 Bananflue (Drosophila melanogaster)


Hvorfor er det så mange bananfluer nå?

Høysesong for bananfluer er september til november, det blir kaldere ute og det blir mer nedfallsfrukt og generell forråtnelse ute i naturen på den tiden. Formeringen går på disse fluene veldig raskt, og mengden øker fort dersom når de har nok gode næringskilder. Når mengden øker, da øker også spredningen. Så kommer de inn via åpne vinduer, med frukt, tomflasker eller annet

En hunn kan legge flere hundre egg. Med denne raske utviklingen på 10-15dager fra egg til voksen og bare 2 dager til kjønnsmoden, kan man tenke seg til hvor mange bananfluer det kan bli på kort tid dersom de har gode forhold.

 

Hvordan forebygge for bananfluer?

For å forebygge mot bananfluer gjelder det å kaste matsøppel daglig.

Kast fruktavfall, og holde fruktbollen fri for overmoden frukt.

Rengjør tomflasker med drikkerester, tomflasker bør også oppbevares tette i plastposer

Ikke la skitten oppvask ligge for lenge i vasken, og fjerne matrester fra oppvaskkummen

Rengjør vask og avløp med en grov børste og vaskemiddel, skyll godt med varmt vann da det kan befinne seg egg og larver der.

Holde kjøkken rent og ryddig.

 

Hva kan man gjøre når de først har etablert seg hjemme hos deg?

Man bør foreta en skikkelig rengjøring av søppelskap/kildesorteringsskap. Lete og finne ut hvor man kan ha en mulig næringskilde som råtner som de befinner seg. Sjekk fruktfat, tomme flasker andre, mulige matvarer som kan råtne/gjære

Dette bør dette gjøre minimum 1 gang i uka, siden fruktfluer går fra egg til voksen på 10-15 dager

Deretter lager vi en god hjemmelaget felle for å fjerne alle voksne individer. Disse kan leve 40-50 dager, så vi kan ikke regne med å bli fri for bananfluer før denne perioden er over.

Noen velger å bruke rødvin med en dråpe vaskemiddel, men min personlige favoritt er eplecideredikk blandet med litt vann og en dråpe oppvaskmiddel.

Eplecidereddik med zalo. hvorfor virker dette?

bananfluer tiltrekkes frukt eller andre ting som er i en gjæringsprosess, det er både matkilde og også her de legger eggene sine og larver utvikles. Eplecidereddikk er faktisk gjærede epler.Vaskemiddel gjør at hinnen på overflaten av eddiken brytes, slik at fluene synker ned.

 Hvordan setter man opp en slik felle og hvor?

Feller for bananfluer kan lages veldig enkelt med ting man har tilgjengelig. Eggeglass eller et annet litet glass, Noen liker å ha plastfolie med et hull over for at fluer ikke skal kunne fly ut igjen av glasset, man kan dele en plastflaske i 2 og snu tuten opp ned slik at den går ned i flaska, det er vel kun fantasien som setter en stopper for hva man kan bruke. Men i fella fungere altså eplecidereddikk/vann/Zalo blandingen.

Bananfluer er veldig dyktige til å finne matkilde som gjærer, så du kan sette fellene litt bort fra de stedene på kjøkkenet som du oftest befinner deg eller der du lager mat.

1-2 stk holder fint på et normalt kjøkken.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan avdekke og bekjempe stokkmaur i bolig

Forgiftet åte mot insektsangrep

Rotter og mus kan gjøre store skader